KLIMATYCZNY DYSTANS

Umiarkowany klimat centrum Europy, w którym leży Polska ma swoje odbicie w naszym menu owoców i warzyw. To, co rośnie w naszych warunkach niestety nie jest najsmaczniejsze i najdorodniejsze. Pomidory kupione na południu Europy są słodkie i mają aromat, jakiego trudno się doszukać w tych, które zbieramy w naszym klimacie. Wiele owoców i warzyw transportowanych do Polski z odległych krajów dojrzewa w ładowniach statków lub kontenerach samochodów ciężarowych wiozących je przez cały kontynent. Jakże więc porównywać je z tymi, które dojrzały w pięknym słońcu, cieple i bez chemicznych zabiegów. Południe Europy jest już prawie po żniwach, gdy tymczasem u nas w tygodniu jest jeden lub dwa słoneczne dni. Specyficzne warunki pogodowe krajów śródziemnomorskich począwszy od Hiszpanii poprzez Włochy, Chorwację, Grecję aż po wybrzeża Ziemi Świętej, to region o zupełnie innej kulturze życia. Tutaj ludzie cieszą się słońcem i wodą, do rytmu dnia dostosowują swój rytm życia. Popołudniowa sjesta zwalnia i tak spokojny cykl dnia codziennego. W południowym klimacie Europy inaczej podchodzi się do obowiązków dnia codziennego, konsumuje się to, co przesycone jest promieniami słońca, a wzajemne relacje między ludźmi pozbawione są burz i emocji, których u nas można doświadczyć na co dzień.

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *